مساقات (Musaqah)

تعریف

منظور از عقد مساقات انجام عملیات باغبانی بر روی باغی است که توسط مالک تأمین می‌شود تا در نهایت سود این فعالیت اقتصادی بر اساس نسبت‌های از پیش توافق شده تقسیم شود. ماهیت قرارداد مساقات در واقع مشارکت «مالکیت یکی از طرفین بر یک باغ» با «کار باغبان بر روی درختان و گیاهان باغ» می‌باشد. عقد مساقاتی که در آن مالک باغ، یک بانک باشد را مساقات بانکی می‌نامند. در این قرارداد لازم است بانک مالک عین یا منفعت باغ باشد.

متون منتخب از منابع غیر‌فارسی

English Definition1: al-musaqah A contract in which the owner of the garden shares its produce with another person in a pre-determined ratio in return for latter’s services in irrigating the garden. English Definition2: musaqah: An agricultural contract where the owner of agricultural land shares its producewith another person in return for his services in looking after the crop.

ترجمه متون منتخب از منابع غیر‌فارسی

  • منبع اول: مساقات قراردادی است که در آن مالک باغ محصول خود را با شخص دیگری در قالب یک سهم از پیش تعیین شده در ازاء خدمات بعدی نظیر آبیاری زمین تقسیم و تسهیم کند.
  • منبع دوم: مساقات، یک قرارداد کشاورزی است که به موجب آن مالک زمین کشاورزی محصول خود را با شخص دیگری در ازاء خدماتی مانند مراقبت از محصول تسهیم می‌کند.

آدرس منابع غیر‌فارسی

Reference Address1: Akram Khan , Muhammad.(2003). Islamic economics and finance: A Glossary. London: Routledge , Taylor & Francis Group. Reference Address1: Euromoney Institutional Investor PLC and the individual contributors.(2009). Euromoney Encyclopedia of Islamic Finance, Edited by Aly Khorshid London: Euromoney Books.

متون منتخب از منابع فارسی

  • تعریف فارسی اول: مساقات، معامله‌ای است بر درخت‌هایی که ثابت و ماندنی است؛ به این ترتیب که تا‏‎ ‎‏مدت معینی در برابر حصه‌ای از میوه‌های آن‌ها، آن‌ها را آب بدهد. و آن عقدی است که‏‎ ‎‏نیاز به ایجاب دارد، مانند قول صاحب درخت‌ها: «مساقات می‌کنم با تو» یا «معامله می‌کنم‏‎ ‎‏با تو» یا «تسلیم می‌کنم به تو» و آنچه که شبیه این‌ها است؛ و نیاز به قبول نیز دارد، مانند‏‎ ‎‏«قبول کردم» و شبیه آن.
  • تعریف فارسی دوم: مساقات معامله‌ای است بین صاحب درخت و امثال آن با عامل در مقابل حصه مشاع معین از ثمره واقع می‌شود و ثمره اعم است از میوه و برگ و گل و غیر آن.

آدرس منابع فارسی

  • آدرس منبع فارسی اول: امام خمینی (س) .(۱۳۹۲). ترجمۀ تحریرالوسیله حضرت امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی (ره )، ج ۱. تهران: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س).
  • آدرس منبع فارسی دوم: معاونت پژوهش، تدوین و تنقیح قوانین ومقررات، ریاست جمهوری. (۱۳۸۸). مجموعه قانون مدنی. تهران: ریاست جمهوری، معاونت پژوهش، تدوین و تنقیح قوانین و مقررات.

الگوی نوشتار تعریف

این متن یک نوشتار تعریف است.

رده