قرض (Benevolent Loan)

تعریف

منظور از عقد قرض قراردادی بین دو شخص (اعم از حقیقی و حقوقی) است که در آن قرض‌دهنده مالی را به تملیک قرض‌گیرنده در می‌آورد و در مقابل ذمه وی را نسبت به خود مشغول می‌سازد. قرارداد قرض یکی از مهم‌ترین و باسابقه‌ترین قراردادها در صنعت بانکداری محسوب می‌شود که در بانکداری اسلامی نیز کاربرد گسترده‌ای دارد. در شبکه بانکی کشور هم در حوزه تجهیز منابع (سپرده‌های جاری و پس‌انداز) و هم تخصیص منابع (تسهیلات قرض‌الحسنه) از این قرارداد استفاده می‌شود.

متون منتخب از منابع غیر‌فارسی

English Definition1:Loan. Lit: to cut or cut off. It is so called because the property (in terms of wealth) of a person (the lender) is cut off and transferred to a needy person (the borrower)without expecting any return or profit. The borrower is required to repay only the principal amount to the lender on demand.

English Definition2:al-qard Lit: To cut, to sever. Tech: Loan of mithlW articles (such as money) with the stipulation to return its like in the future. It is a general term for monetary loans without a deadline for repayment.

English Definition3:Qard, (Loan of fungible objects) ( قرض): The literal meaning of Qard is ‘to cut’. It is so called because the property is really cut off when it is given to the borrower. Legally, Qard means to give anything having value in the ownership of the other by way of virtue so that the latter could avail of the same for his benefit with the condition that same or similar amount of that thing would be paid back on demand or at the settled time. It is that loan which a person gives to another as a help, charity or advance for a certain time. The repayment of loan is obligatory.

ترجمه متون منتخب از منابع غیر‌فارسی

  • منبع اول: قرض یا وام به معنای کاهش یا برشی از یک مبلغ می‌باشد و به این دلیل نام‌گذاری شده است که از اموال (از نظر ثروت) یک شخص (قرض‌دهنده) کم شده و به یک فرد محتاج دیگر (قرض‌گیرنده) منتقل و اضافه می‌گردد بدون این که انتظار بازدهی یا سود داشته باشد. قرض‌گیرنده لازم است که تنها اصل مبلغ قرض یا وام را فوراً به قرض‌دهنده بازپرداخت نماید.
  • منبع دوم: قرض به معنای کاهش‌ دادن و کم‌ شدن است. وام یا قرض در قالب ذخیره یک ارزش مانند پول است که با پیش‌شرط بازگشت همان مبلغ استقراض‌شده در آینده تعریف می‌گردد. این یک اصطلاح عمومی است که برای تسهیلات پولی بدون مهلت بازپرداخت مطرح می‌گردد.
  • منبع سوم: قرض (همان وام اشیاء قابل تعویض است) و مفهوم ادبی آن، عبارت کاهش‌دادن است. به این دلیل قرض نامیده می‌شود که اموال زمانی کاهش می‌یابد که معادل وجه کم شده از اموال به فرد قرض‌گیرنده پرداخت گردد. قرض به لحاظ حقوقی و قانونی به معنای تحویل هر شیء با ارزشی است که به نفع و در مالکیت فرد دیگر داده می‌شود تا این‌که فرد دیگر به عنوان دریافت‌کننده وجه قرض، همان مبلغ استقراض‌شده را تحت شرایط مشابه فوراً یا در یک زمان دیگری در آینده به قرض‌دهنده بازپرداخت کند. قرض در واقع همان وامی است که برای کمک، خیریه یا پرداختی در این قالب در یک زمان مشخص پرداخت می‌‌گردد. این در حالی است که بازپرداخت وام الزامیست.

آدرس منابع غیر‌فارسی

Reference Address1: Institute of Islamic Banking and Insurance (IIBI). (2018). Glossary of Financial Terms.UK, Middlesex ,from link : http://www.islamic-banking.com/explore/glossary/glossary-financial-terms-d

Reference Address2: Akram Khan , Muhammad.(2003). Islamic economics and finance: A Glossary. London: Routledge , Taylor & Francis Group.

Reference Address3: Ayub, Muhammad. (2018). Islamic Banking and Finance: Theory and Practice. The State Bank of Pakistan, Knowledge Centre\Glossary ,from Link: http://www.sbp.org.pk/IB/Gloss.asp

متون منتخب از منابع فارسی

  • تعریف فارسی اول: قرض عبارت است از این که مالی را به ضمان، ملک دیگری نمایند، به این که به عهده او باشد خود آن مال یا مثل یا قیمت آن را بپردازد. به تملیک‌کننده «مقرض» و به قبول‌کننده ملک «متقرض» یا «مستقرض» می‌گویند.
  • تعریف فارسی دوم: قرض، دراصطلاح عبارت است از تملیک مال به دیگری در مقابل ضمان، به گونه‌ای که ادای صحیح است مثل یا قیمت بر عهده او باشد. به مملک، مقرض و به متملک مستقرض یا مقترض گفته می‌شود.

آدرس منابع فارسی

  • آدرس منبع فارسی اول: موسویان، سید عباس. (۱۳۹۲). ابزارهای مالی اسلامی (صکوک). تهران: انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی.
  • آدرس منبع فارسی دوم: فرزین‌وش، اسدالله و شعبانی، احمد. (۱۳۸۱). بررسی عقود در بانکداری اسلامی. تهران: پژوهشکده پولی و بانکی.

الگوی نوشتار تعریف

این متن یک نوشتار تعریف است.

رده