کیف پول رمزارزی (Crypto Wallet)
مفهوم:
والد:
بعد:
فرزند:
نگهداری بیتکوین و ارزهای دیجیتال بسیار متفاوت از ارزهای سنتی است .بیتکوین برخلاف سایر ارزهای سنتی، یک ارز دیجیتال است، بنابراین برای انتقال و نگهداری این ارز به رویکردی کاملا متفاوت نیاز داریم. به طور کلی،کیف پول رمزارزی یا ارز دیجیتال یک نرمافزار، سختافزار یا برنامه کاربردی است که وظیفه نگهداری و ذخیره رمزارز کاربران را بر عهده دارد. کیف پول بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال به دو نوع سرد و گرم تقسیم میشوند و نحوه کارکرد این کیف مبتنی بر اصول رمزنگاری است. ترکیب کلید عمومی (به عنوان آدرس کیف پول یا شماره حساب ) و کلید خصوصی (به عنوان رمز عبور) در کیف پول رمزارزی (ارز دیجیتال) امکان انجام تراکنشهای بیتکوین را برای کاربران فراهم میکند.
کیف پول رمزارزی یکی از اجزای رمزارزها یا ارزهای دیجیتال است و یک نرمافزار، سختافزار یا برنامه کاربردی بوده که وظیفه نگهداری و ذخیره رمزارز کاربران را بر عهده دارد. نحوه کارکرد این کیف مبتنی بر اصول رمزنگاری است و کیف پول رمزارزی میتواند به دو صورت برخط (گرم) و یا برونخط (سرد) در اختیار کاربران قرار گیرند. ترکیب کلید عمومی و کلید خصوصی در کیف پول رمزارزی امکان انجام تراکنشهای بیتکوین را برای کاربران فراهم میکند.
کیف پول رمز ارزی در کنار کلید عمومی رمزارز، کلید خصوصی رمزارز، استخراج رمزارز و تکنولوژی دفتر کل توزیع شده اجزای اصلی و مهم رمزارزها تلقی میشود که از لحاظ ویژگیها و کاربردهای آن با یکدیگر متفاوت میباشند. کیف پول رمزارزی مشابه ابزارهای دیجیتالی، قادر به تجمیع تمام مزایای کیفهای فیزیکی و افزودن سایر ویژگیهای منعطف و پیچیده است. یک کیف پول رمزارزی میتواند به دور از دغدغه کمبود فضا، ارزهای دیجیتالی زیادی را در خود نگهداری و ذخیره نماید. کیف پول سختافزاری، مهمترین مدل کیف پول سرد و کیف پول موبایلی و کیف پول تحت وب از انواع کیف پول گرم به شمار میروند.
محتویات
مقدمه[ویرایش | ویرایش مبدأ]
نگهداری بیتکوین و ارزهای دیجیتال بسیار متفاوت از ارزهای سنتی است .بیتکوین برخلاف سایر ارزهای سنتی، یک ارز دیجیتال است، بنابراین برای انتقال و نگهداری این ارز به رویکردی کاملا متفاوت نیاز داریم. به طور کلی،کیف پول رمزارزی یا ارز دیجیتال یک نرمافزار، سختافزار یا برنامه کاربردی است که وظیفه نگهداری و ذخیره رمزارز کاربران را بر عهده دارد. نحوه کارکرد این کیف مبتنی بر اصول رمزنگاری است. این کیف پولها میتوانند به صورت برخط (آنلاین) و یا برونخط (آفلاین) در اختیار کاربر قرار گیرند و مشابه کیفهای سنتی چرمی روزمره هستند که بهمنظور جابجایی وجه نقد یاکارتهای اعتباری بکارگرفته میشود؛ با این تفاوت که کیف پول رمزنگاری شده،کیفی مجازی (غیر حقیقی) است که مواردی همچون تراز مالی و آخرین هزینهکردها را به اطلاع میرساند.
کیف پول رمزارزی مشابه ابزارهای دیجیتالی، قادر به تجمیع تمام مزایای کیفهای فیزیکی و افزودن سایر ویژگیهای منعطف و پیچیده است. تنها یک کیف پول رمزارزی میتواند به دور از دغدغه کمبود فضا، ارزهای دیجیتالی زیادی را در خود جای دهد. از اینرو، سرمایهگذاران رمزارزها، باید با چگونگی کارکرد این کیفها آشنا شده تا جهت خرید توکنهای خود در هر لحظه، معاملات موفقی را در عرضههای اولیه سکه داشته باشند.
ساختار عملیاتی کیف پول رمزارزی[ویرایش | ویرایش مبدأ]
کیفهای پول رمزارزی هماننده جعبه ضد سرقتی است که به منظور حفاظت از داراییهای افراد مانند جواهرات، اوراق و یا وصیتنامه بهکار گرفته میشوند. فقدان کلید چنین جعبهای، برابر با از دست دادن مالکیت ثروتی است که گویی در اختیار دیگران قرار داده میشود. لذا کیفهای پول رمزنگاری شده به جای چند کلید فیزیکی، یک شاه کلید مجازی دارند که برخی به آن، کلید اختصاصی میگویند. درواقع، به دلیل اینکه بیتکوین (ارز دیجیتال) فرم و شکل فیزیکی ندارد، آنرا نمیتوان در جایی ذخیره کرد، بلکه فقط میتوان کلید خصوصی[۱] آن که اجازه دسترسی به موجودی و امضای تراکنشها را میدهد را در جای امنی ذخیره کرد. از اینرو، ترکیب کلید عمومی[۲] (به عنوان آدرس کیف پول یا شماره حساب ) و کلید خصوصی (به عنوان رمز عبور) در کیف پول رمزارزی (ارز دیجیتال) امکان انجام تراکنشهای بیتکوین را برای کاربران فراهم میکند. صاحب کیفپول، مجاز خواهد بود آدرس عمومی کیف پول را در اختیار اشخاصی که قصد واریز ارز دیجیتال به حساب کاربر را دارند، قرار دهد. اما کلید خصوصی کیف پول کاملاً محرمانه است و نباید در اختیار کسی قرار بگیرد. دسترسی به کلید خصوصی بهمعنای دسترسی کامل به موجودی حساب شما است و درصورت فاش شدن این کلید، احتمال سرقت دارایی شما بسیار زیاد خواهد بود.
در ادامه این بخش جهت آشنایی بیشتر با کیف پول ارزهای دیجیتال به معرفی انواع این قبیل از کیف پولها میپردازیم.
انواع کیف پول رمزارزی[ویرایش | ویرایش مبدأ]
بهصورت کلی کیف پول بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال به دو نوع سرد و گرم تقسیم میشوند. مهمترین وجه تمایز این دو نوع کیف پول در این است که کیف پول گرم همواره به بستر اینترنت (به صورت برخط) متصل است؛ درحالیکه کیف پول سرد (آفلاین) فاقد چنین قابلیتی است. هر کدام از کیف پولها، نیازمندیها، مزایا و معایب خاص خودشان را دارند و اغلب استخراجگرها (ماینرها) از هر دو کیف، البته با مقاصد متفاوتی بهره میبرند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.
- کیف پول گرم:[۳] این اصطلاح به کیف پولهایی اطلاق میشود که همواره به بستر اینترنت متصلاند. این کیف پولها از نظر راهاندازی و دسترسی به سپرده، کاربری آسان و راحتی دارند و برای کاربران و بازرگانان که معاملات روزانه و کوتاهمدت دارند، بسیار مناسب هستند. از این رو، این شیوه ذخیرهسازی ارزهای دیجیتال، دسترسی به داراییهای شما را از هر نقطهای از گوشه و کنار دنیا امکانپذیر میسازد. اما در مقابل احتمال سرقت دارایی دیجیتال شما توسط هکرها نیز افزایش خواهد یافت. انواع کیف پول گرم شامل کیف پول تحت وب، نرمافزاری (موبایلی و دسکتاپ) است. ماینرها عمدتاً میزان ارز اندکی را به منظور معامله در کیفهای پول گرم نگهداری میکنند و بخش قابل توجهی از پولهای دیجیتالی آنها در کیف های پول سرد، به شکل ایمنتری نگهداری میشود.
- کیف پول سرد[۴] :کیف پول سرد به کیف پولی گفته می شود که بهصورت مستقیم به اینترنت متصل نیست و تنها جهت جابجایی دارایی دیجتال لازم است به اینترنت متصل شوند. کیف پولهای سرد برای سرمایهگذاری بلندمدت گزینه بسیار مناسبی خواهد بود. کیف پول سرد انواع مختلفی دارد. کیف پول کاغذی و کیف پول سخت افزاری از این نوع به شمار میروند. امنیت در این کیفپولها بسیار بالاست و سازوکار انجام تراکنش در این بستر نسبت به کیفپولهای گرم دشوارتر است.
انواع کیف پول گرم[ویرایش | ویرایش مبدأ]
کیف پول تحت وب: یکی از انواع کیف پول بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، کیف پول تحت وب است. با استفاده از کیف پولهای تحت وب میتوانید بدون دانلود و نصب نرمافزار، از طریق رابط کاربری یک مرورگر به بلاکچین رمز ارزها دسترسی داشته باشید. از آنجایی که این نوع از کیفپولها نیز در دسته کیف پولهای گرم قرار دارند، در نظر داشته باشید که دارایی شما همیشه در معرض خطر سرقت قرار دارد. نگهداری مبالغ بالا در این کیفپولهای آنلاین اصلاً کار عاقلانهای نیست.
این نوع کیف پول شامل کیف پول صرافیها (مانند بایننس [۵]و کوینبیس[۶]) و کیف پول وب سایتهای سرویس دهنده میشود. برخی از این کیف پولها، سپرده و کلیدهای شما را برایتان نگهداری و مدیریت میکنند. اما این کار ریسک بسیار بالایی دارد چون شما باید به یک واسطه برای حفظ سرمایه خود اعتماد کنید. در همین راستا برخی از کیف پول های تحت وب به شما این اجازه را میدهند که کلیدها را به طور کامل یا از طریق مدیریت مشترک (حساب چند امضایی)، کنترل کنید. استفاده از این حسابها زمانی ایمن خواهد بود که بلافاصله پس از انجام معامله، پول از کیف گرم خارج شود. هرچند که بسیاری از افراد کوینبیس را به عنوان یک بستر امن کسب و کار میشناسند، اما همچنان ابهاماتی در خصوص امنیت کامل و ریسک ذخیره میزان زیادی پول در آن وجود دارد. با این حال استفاده از کوینبیس برای ماینرهای مبتدی توصیه میشود. زیرا این صرافی یک برنامه نرمافزاری و وبسایتی کاربرپسند خصوصاً در آمریکا میباشد.
کیف پول موبایلی (نرم افزاری): بسیاری از کارهایی که پیش از این تنها توسط کامپیوتر انجام میشد امروزه بهراحتی در گوشیها و تبلتها قابل انجام است. کیف پولهایی که روی تلفن همراه شما نصب میشوند نسبت به سایر کیف پولها از نظر راحتی و سهولت در بکارگیری بسیار کاربرپسند بوده و میتوان در هر مکانی ازجمله فروشگاهها، از آنها استفاده نمود. دسترسی آسان و مدیریت رمزارزها درکنار سهولت در ارسال و دریافت رمزارزها با استفاده از QR کدها را میتوان برترین مزایای کیف پولهای موبایلی دانست. از دستدادن رمزارزها درصورت سرقت، خرابی و از دست دادن گوشی، درکنار خطر حمل دائمی سرمایه را میتوان به عنوان معایب استفاده از کیفپولهای موبایلی قلمداد کرد.
کیف پول موبایلی گزینه بسیار مناسبی برای تراکنش و پرداخت های روزانه است، اما در برابر ویروسها، هکرها و بدافزارها بسیار آسیبپذیر است. بنابراین بهتر است کیف پول موبایلی تان را با استفاده از پسورد و تایید هویت چند مرحله ای ایمن کنید و همیشه از کلیدهای خصوصی خود بک آپ بگیرید تا در صورت گمشدن یا خرابشدن گوشی، سرمایه خود را از دست ندهید. با اینحال به دلیل اینکه اکثر این دسته از کیفپولها، کلیدهای خصوصی شما را تنها بر روی گوشی تلفن همراه شما و آن هم بهصورت رمزنگاری شده ذخیره میکنند، از میزان امنیت بسیار بالاتری نسبت به کیف پولهای تحت وب برخوردار هستند.کیفپولهای موبایلی نیز از دسته کیف پولهای گرم بهشمار میروند. در این میان، اکسودوس[۷]، یکی از معروفترین کیفپولهای موبایلی به شمار میرود.
کیف پول اکسودوس، اقدام به ذخیرهسازی کلیدهای اختصاصی ماینرها بر روی سرورها نمینماید. لذا استخراجگرها قادر به کنترل پولهای خود هستند؛ هر چند ریسک فیشینگ به واسطه اینترنت از سوی هکران و دسترسی به پولهای افراد وجود دارد. این قبیل کیف پولها به منظور ارتباط مستقیم با بلوکهای زنجیرهای ایجاد شده است. این کیف در بردارنده رمزارزهای دیجیتالی زیادی (بهغیر از بیت کوینها) میباشد. عوامل زیادی هنگام انتخاب یک کیف پول نرمافزاری وجود دارد که در این میان، اکسودوس بهواسطه کاربرپسندبودن و همکاری نزدیک با صرافی شیپشیفت[۸]،گزینه مطلوبی در بین بسیاری از کاربران است که جهت تغییر ارز، دیگر نیازی به مراجعه به تارنمای دیگری مانند پولونیکس[۹] یا بیترکس [۱۰]ندارند و ماینرها با Exodus از ریسک عدم ورود به یک سیستم ناامن بهره میبرند. هرچند این کیف قابلیتهای زیادی دارد اما همچنان جهت تعالی ویژگیهای لازم یک کیف پول گرم ایمن برای کاربران، نیازمند بهروزرسانی میباشد.
انواع کیف پول سرد[ویرایش | ویرایش مبدأ]
انواع مختلفی از کیفهای پول سرد وجود دارد و مهمترین مدلی که در این بخش به آن خواهیم پرداخت کیف پول سختافزاری است. کیف پولهای سختافزاری، کیف پولهای الکترونیکی و فیزیکی (سرد) هستند که کلیدهای خصوصی و عمومی شما را در خود ذخیره میکنند و بهترین و امنترین گونه از انواع کیف پول ارزهای دیجیتال به شمار میرود. برای استفاده از این کیف پول ها نیازی به اتصال به اینترنت وجود ندارد، مگر اینکه خواسته شود وجوه منتقل گردد. از این نظر کیف پول های سخت افزاری بهترین گزینه از لحاظ امنیت هستند، اما از نظر دسترسی آسان و کاربرپسند بودن به خوبی کیف پولهای گرم نیستند. اگر سرمایه زیادی دارید و میخواهید به مدت طولانی آنها را ذخیره کنید، کیف پولهای سختافزاری مناسب ترین گزینه برای شما محسوب میشوند. سه نمونه کیفپولهای سختافزاری محبوب برای ماینرها شامل ترزور[۱۱]، لجر نانو[۱۲] و کیپ کی[۱۳] میباشد. هر یک از این کیفهای پول سرد یا سختافزاری خصایص منحصر به فردی دارند. برای مثال، ترزور، سابقه و شهرت برجستهای دارد و خدمات منحصر به فردی را به مشتریان خود ارائه میدهد و تعداد کثیری از ارزها همچون اتریوم کلاسیک[۱۴] ، اتریوم [۱۵]، دش [۱۶]، بیتکوین [۱۷]، زیکش[۱۸] و لیتکوین[۱۹] را پشتیبانی میکند.
ارايهدهندگان کیف پول[ویرایش | ویرایش مبدأ]
ارائهدهندگان کیف پول نهادهایی هستند که برای کاربران رمز ارز،کیفهای پول دیجیتال یا کیفهای پول الکترونیکی را بهمنظور نگهداری، ذخیره و انتقال ارز ایجاد مینمایند. به بیان سادهتر، هر کیف کلیدهای کاربران رمز ارز را نگهداری میکند و هریک از ارائهدهندگان کیف پول بهطور معمول، تاریخچه تراکنشهای کاربران رمزارز را در قالبی خوانا که بسیار شبیه حسابهای بانکی متداول است، ترجمه میکند. در واقع انواع مختلفی ارائهدهنده کیف پول وجود دارد:
- ارائهدهندگان کیف پول سختافزاری با راهحلهای سختافزاری خاصی، کلیدهای کاربران رمزارز را به صورت خصوصی ذخیره میکنند.(مانند کیف پول لجر)
- ارائهدهندگان کیف پول نرمافزاری، برای کاربران رمزارز، برنامههای نرمافزاری با قابلیت دسترسی به شبکه، ارسال و دریافت سکه و ذخیرهسازی مشخص کلیدها را ارائه می دهد.(مانند جکس[۲۰]).
- متولیان عرضه کیف پول، از کلیدهای کاربران رمزارز به صورت آنلاین (برخط) محافظت میکنند. (مانند کوینبیس)
متولیان عرضه کیف پول نهادهایی هستند که به نمایندگی از مشتریان خود، برای محافظت از کلیدها جهت نگهداری، ذخیره و انتقال ارزهای مجازی، تحت رهنمود پنجم قوانین ضد پولشویی [۲۱]خدمات ارائه میدهند. لازم به ذکر است، ارائهکنندگان کیف پول سختافزاری و نرمافزاری همان متولیان عرضه کیف پول نیستند، چراکه از جانب مشتریان از کلیدها محافظت نمیکنند، بلکه در مواردی صرفا ابزارهایی را در اختیار مشتریان قرار میدهند تا از رمزارزهای خود محافظت نمایند.
- رمزارز
- کلید عمومی رمزارز
- کلید خصوصی رمزارز
- استخراج رمزارز
- تکنولوژی دفتر کل توزیع شده
- Narayanan, A., Bonneau, J., Felten, E., Miller, A., &Goldfeder, S. (2016). Bitcoin and cryptocurrency technologies: a comprehensive introduction. Princeton University Press.
- Quest, M. (2018). Cryptocurrency Master: Everything You Need To Know About Cryptocurrency and Bitcoin Trading, Mining, Investing, Ethereum, ICOs, and the Blockchain, CreateSpace Independent Publishing Platform.