گروه اگمونت واحدهای اطلاعات مالی (Egmont Group of Financial Intelligence Units)

مفهوم:

والد:

بعد:

فرزند:


لید

گروه اگمونت یک نهاد متشکل از ۱۶۴ واحد اطلاعات مالی مربوط به کشورهای مختلف بوده که در سال ۱۹۹۵ در بروکسل تشکیل شده است. گروه اگمونت با هدف تبادل اطلاعات، همکاری و آموزش واحدهای اطلاعات مالی کشورهای مختلف جهان جهت مقابله با پولشویی، مبارزه با تامین مالی تروریسم و نیز مقابله با جرائم سازمان‌یافته تشکیل شده است. گروه اگمونت از طریق ایجاد ظرفیت‌های نرم‌افزاری و گسترش بسترهای همکاری و تبادل اطلاعات میان اعضاء (واحدهای اطلاعات مالی) زمینه اجرای مصوبات شورای امنیت سازمان ملل متحد، مصوبات وزرای اقتصاد گروه بیست و نیز ضوابط گروه ویژه اقدام مالی را فراهم می‌سازد. گروه اگمونت به‌عنوان یک نهاد اجرایی عملا بسترهای تبادل دانش فنی، اطلاعات مالی و همچنین تجربیات را در حوزه‌های قوانین و مقررات و نیز رویکردهای عملیاتی جهت مبارزه با پولشویی، مقابله با تامین مالی تروریسم و نیز مبارزه با جرائم سازمان‌یافته میان واحدهای اطلاعات مالی کشورهای مختلف در عرصه بین‌المللی فراهم می‌سازد. گروه اگمونت استانداردها و ضوابطی نیز برای واحدهای اطلاعات مالی عضو جهت تولید، نگهداری، پردازش، امنیت و اشتراک‌گذاری اطلاعات ملی تدوین و اعلام کرده تا فرآیند بهره‌برداری بین‌المللی از اطلاعات ملی کشورهای مختلف با هماهنگی و سازگاری همراه باشد.

تعریف به حد

گروه اگمونت بازوی عملیاتی و اجرایی بین‌المللی برای مبارزه هماهنگ، جامع و موثر در بخش‌های مبارزه با پولشویی، مقابله با تامین مالی تروریسم و نیز مبارزه با جرائم سازمان‌یافته بوده که از طریق ایجاد بستر همکاری‌های مستمر و هدفمند میان واحدهای اطلاعات مالی کشورهای عضو زمینه تحقق اهداف گروه‌های ذینفع (گروه ویژه اقدام مالی، گروه بیست، IMFC، شورای امنیت سازمان ملل متحد) را فراهم می‌سازد. اعضای گروه اگمونت موظف به اجرای ضوابط و استانداردهای سلامت مالی و نظارت احتیاطی اعلامی توسط گروه ویژه اقدام مالی در حوزه‌های مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم بوده اما ضوابط نهادی اعلامی توسط گروه وولفسبورگ در حوزه‌های مشابه برای آنها الزام‌آور نیست.

وجوه افتراق یا شقوق مختلف

ضوابط، دستورالعمل‌ها و استانداردهای ابلاغی گروه اگمونت به واحدهای مختلف اطلاعات مالی کشورهای عضو جهت مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم توسط گروه ویژه اقدام مالی و نیز بانک جهانی تدوین می‌شود. اعضای گروه اگمونت وظیفه اجرای ضوابط و استانداردهای بین‌المللی اعلامی را در حوزه‌های مبارزه با پولشویی، مقابله با تامین مالی تروریسم و نیز مبارزه با جرائم سازمان‌یافته به عهده دارند. صندوق بین‌المللی پول در کنار گروه ویژه اقدام مالی وظیفه پایش و ارزیابی کیفیت اجرایی ضوابط، دستورالعمل‌ها و استانداردهای مذکور را در کشورهای مختلف به عهده داشته و در صورتی که کشورهای عضو نیازمند استفاده از خدمات فنی و آموزشی بوده در گزارش‌های ادواری صندوق بین‌المللی پول به گروه ویژه اقدام مالی و نیز گروه اگمونت اعلام می‌شود. عملکرد کشورهای مختلف در حوزه‌های سه‌گانه مذکور در قالب گزارش‌های ادواری ارزیابی ریسک کشوری (NRA) در بخش‌های نهادها، بازارها، ابزارهای مالی و ظرفیت‌های مقرراتی جهت مقابله با جرائم ثانویه مذکور تدوین و منتشر می‌شود.

فهرست مطالب

تاریخچه[ویرایش | ویرایش مبدأ]

واحدهای اطلاعات مالی ۲۴ کشور با هدف ارتقاء همکاری‌های بین‌المللی در حوزه‌های مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم و نیز تقویت برنامه‌های ملی مبارزه با چالش‌های فوق در سال ۱۹۹۵ در کاخ اگمونت در شهر بروکسل گروه اگمونت را تشکیل دادند. گروه اگمونت خدمات پشتیبانی و فنی گسترده‌ای را به اعضای خود در حوزه‌های گسترش همکاری‌های سیستماتیک بین‌المللی با هدف تسهیل فرآیند تبادل اطلاعات و افزایش اثرگذاری واحدهای اطلاعات مالی ارائه کرده است. اهداف مذکور از طریق آموزش و مبادله نیروی انسانی متخصص میان واحدهای اطلاعات مالی، ارتقاء بسترهای ارتباطی امن میان واحدهای اطلاعات مالی کشورهای عضو (همانند شبکه ایمن اگمونت)، ارتقاء همکاری و کمک‌های فنی میان بخش‌های عملیاتی واحدهای اطلاعات مالی، ترغیب فرآیند استقلال عملیاتی واحدهای اطلاعات مالی و نیز گسترش و توسعه واحدهای اطلاعات مالی در کشورهای مختلف (خصوصا کشورهای در مراحل مقدماتی عضویت) محقق می‌شوند. اعضای گروه اگمونت تا سال ۲۰۱۹ به ۱۶۴ عضو افزایش‌یافته و دبیرخانه دائمی آن نیز در سال ۲۰۰۸ در شهر تورنتو کانادا تاسیس گردید. گروه اگمونت در خصوص نهادهای دولتی و بین‌المللی که با مقوله مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم مرتبط بوده به‌عنوان ناظرین غیرعضو جهت حضور در جلسات و رخدادهای ادواری موافقت نموده است. برخی از ناظرین مذکور شامل بانک جهانی، سازمان جهانی گمرک، دفتر جرائم و مواد مخدر سازمان ملل، سازمان امنیت و همکاری اروپا، صندوق بین‌المللی پول، یوروپول، کمیسیون اروپا و شوری همکاری کشورهای عرب خلیج فارس هستند.

وظایف و کارکرد واحد اطلاعات مالی[ویرایش | ویرایش مبدأ]

واحدهای اطلاعات مالی مسئولیت دریافت، پردازش، ذخیره‌سازی و انتشار اطلاعات ناظر بر مبادلات مالی مشکوک در حوزه‌های پولشویی، تامین مالی تروریسم و نیز جرائم سازمان‌یافته را به عهده دارند. واحدهای اطلاعات مالی در سطوح ملی و بین‌المللی مجموعه مبادلات مالی مشکوک که در حوزه‌های بازارها (بازار پول، ارز، طلا، مستغلات، سرمایه،...) و نهادهای مالی (بانک‌ها، بیمه‌ها، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، صرافی، لیزینگ‌ها،...) انجام شده را از طریق بخش‌های متولی مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم مستقر در داخل سازمان‌های نظارت مالی، گردآوری و مورد پایش قرار می‌دهند. در همین راستا، اطلاعات ناظر بر پرونده‌های قضایی در خصوص تخلفات مالی مذکور نیز توسط واحدهای اطلاعات مالی گردآوری، ارزیابی، ثبت (برحسب فراوانی، اندازه، توزیع جغرافیایی، اشخاص مرتبط، نوع محکومیت و سهم نسبی)، طبقه‌بندی و در قالب گزارش‌های ادواری ارزیابی ریسک ملی منتشر می‌کنند. در همین راستا، واحدهای اطلاعات مالی نسبت به بازدارندگی فناوری‌ها و روشهای اجرایی مقابله و نیز کارایی ظرفیت‌های قانونی و مقرراتی جهت مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم و نیز مبارزه با جرائم سازمان‌یافته در بخش‌های مختلف مالی (جرائم منشاء و ثانویه) ارزیابی‌ها و گزارش‌های مستمری تدوین و منتشر می‌کنند. واحدهای اطلاعات مالی به‌عنوان یک واحد مستقل پایشگر جرائم مذکور، در تعامل مستمر با گروه اگمونت و سایر اعضاء آن قرار داشته تا ضمن تبادل اطلاعات مربوط به اشخاص و جرائم مرتبط، عملا از تجربیات و دانش فنی سایر واحدهای اطلاعات مالی کشورهای دنیا نیز استفاده نمایند. واحدهای اطلاعات مالی کشورهای عضو گروه اگمونت می باید برحسب درخواست سایر واحدهای اطلاعات مالی عضو، اطلاعات و سوابق اشخاص و گروه‌های مشکوک به فعالیت‌های مجرمانه مذکور را جهت تحقیق و یا طرح در محاکم قضایی با حفظ ضوابط و تعهدات ناظر بر محرمانگی، در اختیار شرکای بین‌المللی خود قرار دهد.

نهادهای تدوین گر ضوابط و استانداردهای مبارزه با پولشویی و مقابله تامین مالی تروریسم[ویرایش | ویرایش مبدأ]

مقررات و ضوابط بین‌المللی مبارزه با پولشویی، مقابله با تامین مالی تروریسم، مبارزه با جرائم سازمان‌یافته و نیز فرار مالیاتی غالبا توسط دو نهاد بین‌المللی بانک جهانی و گروه ویژه اقدام مالی تدوین شده که محوریت هماهنگی و استانداردسازی ضوابط مذکور با گروه ویژه اقدام مالی است. گروه مذکور مسئولیت تدوین دستورالعمل‌های بین‌المللی مبارزه با جرائم مذکور را به عهده داشته و نظارت بر فرآیند اجرایی استانداردهای مذکور توسط گروه اگمونت و صندوق بین‌المللی پول انجام می‌شود. گزارش‌های ارزیابی ریسک کشوری، گزارش‌های گروه اگمونت و نیز گزارش‌های صندوق بین‌المللی پول عملا ارزیابی جامعی از عملکرد مقامات نظارتی بازارهای مالی کشورهای مختلف به طور عام و واحدهای اطلاعات مالی آنها به طور خاص در حوزه‌های شناسایی میزان آسیب‌پذیری بازارها، نهادها، ابزارها را در مقابل جرائم ثانویه مذکور انعکاس داده و همچنین ظرفیت‌های بازدارندگی قوانین و مقررات کشورهای مختلف را جهت مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم پایش و ارائه می‌نمایند.

چالش‌های عدم عضویت در گروه اگمونت[ویرایش | ویرایش مبدأ]

صندوق بین‌المللی پول بصورت ادواری مسئولیت پایش صحت و سازگاری اطلاعات حساب‌های ملی، ارزیابی سیاست‌های اقتصادی کشورهای مختلف در رابطه با اهداف پولی، مالی، تجاری، ثبات مالی و نیز اصلاح ساختار اقتصادی آنها را به عهده دارد. در همین راستا، مسئولیت ارزیابی میزان انطباق با استانداردها و دستورالعمل‌های عملیاتی بین‌المللی در حوزه‌های مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم به عهده صندوق بین‌المللی پول می‌باشد. کشورهای عضو صندوق نیز پس از اخذ گزارش‌ها و برگزاری جلسات کارشناسی نظرات مستقل خود را در خصوص پیشنهادهای سیاستی به طور عام و اصلاحات در حوزه‌های عملیاتی و مقرراتی مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم اعلام می‌دارند.

عدم عضویت در گروه اگمونت از یک طرف واحدهای اطلاعات مالی کشورهای غیرعضو را از منافع تبادل اطلاعات فنی و همکاری‌های بین‌المللی در خصوص شناسایی اشخاص و گروه‌های مجرم در حوزه‌های پولشویی و تامین مالی تروریسم محروم ساخته و از طرف دیگر کشورهای غیرعضو را در فرآیند پایش و ارزیابی عملکرد در خصوص مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم در گروه کشورهای غیر همکار و ریسکی در گزارش‌های گروه اگمونت و نیز گزارش‌های گروه ویژه اقدام مالی معرفی می‌شوند. مبادلات مالی بین‌المللی در بخش بازارهای پول، سرمایه، مستغلات، ارز و سایر کالاهای بادوام کشورهای مختلف با کشورهای غیرهمکار غالبا ریسکی ارزیابی شده و مقامات نظارت مالی کشورهای عضو اشخاص و نهادهای مقیم خود را از مبادلات مالی با شهروندان کشورهای غیرعضو برحذر داشته و همچنین بسیاری از نهادهای مالی-اعتباری بین‌المللی از ایجاد روابط کارگزاری مستقیم و غیرمستقیم با نهادهای متناظر خود در کشورهای غیرعضو به شدت اجتناب می‌کنند. در همین راستا، موسسات رتبه‌بندی اعتباری بین‌المللی عملا ریسک پایه سیستم مالی کشورهای غیرهمکار با گروه اگمونت و گروه ویژه اقدام مالی را افزایش داده که مستقیما زمینه افزایش هزینه مبادلات مالی-تجاری بین‌المللی چنین کشورهایی خواهد شد.

جستارهای وابسته

  • مبارزه با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم
  • گروه ویژه اقدام مالی
  • صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی
  • ارزیابی ریسک کشوری (NRA)
  • گروه وولفسبورگ

پانویس/ پاورقی

منابع

  • Forget, L., & Hočevar, V. Š. (2004). Financial intelligence units: An overview. International Monetary Fund.
  • https://egmontgroup.org/en
  • https://www.fatf-gafi.org/publications/financialinclusion/documents/fatfguidanceonanti-moneylaunderingandterroristfinancingmeasuresandfinancialinclusion.html
  • http://www.fatf-gafi.org/publications/fatfrecommendations/?hf=10&b=0&s=desc(fatf_releasedate)
  • https://www.fatf-gafi.org/publications/mutualevaluations/documents/handbookforcountriesandassessors-amlcftevaluationsandassessments.html
  • https://www.fatf-gafi.org/media/fatf/documents/reports/Handbook%20for%20assessors.pdf
  • https://www.fatf-gafi.org/media/fatf/documents/reports/AML_CFT_Measures_and_Financial_Inclusion_2013.pdf
  • https://www.bica.org.bw/common_up/bica/doc_1558107280.pdf
  • http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:7dNHtzqO0UUJ:pubdocs.worldbank.org/pubdocs/publicdoc/2015/10/335451444161647619/Introduction-to-NRA-Tool.docx+&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=ir
  • https://rm.coe.int/16806eec37
  • https://www.imf.org/external/about/econsurv.htm
  • https://www.imf.org/en/About/Factsheets/Sheets/2016/08/01/16/25/Standards-and-Codes

پیوند به بیرون

الگوهای ناوبری

رده